Rettsområder
- Fri rettshjelp
- 1. Barnefordeling
-
2. Barnevern
- 2.1 Barnets beste
- 2.2 Fylkesnemda
- 2.3 Barneværnstjenesten
- 2.4 Undersøkelser
- 2.5 Hjelpetiltak
- 2.6 Midlertidig akuttvedtak
- 2.7 Omsorgsovertakelse
- 2.8 Tvungen plassering
- 2.9 Fratakelse av foreldreansvar - adopsjon
- 2.10 Rett til samvær etter omsorgsovertakelse
- 2.11 Besøkskontakt etter adopsjon
- 2.12 Tilbakeføring av barn til foreldre
- 2.13 Rettslig prøving av barnevernsvedtak
- 3. Barnebortføring
- 4. Oppsigelse i arbeidsforhold
- 5. Skifte ved samlivsbrudd
- 6. Vold i nære relasjoner
- 7. Utlendingssaker
- 8. Husleie
- 9. Klage på avslag om ytelser fra NAV
2.3 Barneværnstjenesten
Barneverntjenesten har ansvar for å sette i verk fylkesnemndas vedtak. Tjenesten skal også oppnevne tilsynsfører for barn i fosterhjem. Samtidig skal barneverntjenesten nøye følge utviklingen til de barn det er truffet omsorgsovertakelse for, og likeledes utviklingen til deres foreldre. Barnevernstjenesten kan beslutte å iverksette hjelpetiltak mot en familie om de finner behov for dette.
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår.
Omsorg for- og oppdragelse av barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp i kortere eller lengre perioder, for eksempel på grunn av en vanskelig livssituasjon. Her kan barnevernet komme inn for å bistå barn og familier slik at barn sikres gode levekår og utviklingsmuligheter.
Barnevernmyndighetenes ansvar og arbeidsoppgaver er regulert i lov 17. juli 1992 nr. 100 om barneverntjenester. Staten ved Barne- og likestillings- og inkluderingsdepartementet har et generelt overordnet ansvar for barnevernet, mens forvaltningen av barnevernet i hovedsak er lagt til den kommunale barneverntjenesten og Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat).